Inleefweek: aan de lijn, klaar… start!

17u59min57sec, 17u59min58sec, 17u59min59sec… start! Het lijkt als het begin van een wedstrijd. Dat is het zeker niet. Alhoewel… de uitdaging waarvoor ikzelf, mijn vrouw en zoveel andere vrijwilligers de komende week kiezen, is niet min: een gelimiteerd budget van 60 Euro/pp voor eten, drinken, vervoer, ontspanning,…

Ik besef maar al te goed dat de uitdaging voor sommige mensen harde realiteit is. Voor ons gaat het om amper één week, die dan nog ‘past’ in de drukke agenda. Daarnaast kunnen we door de korte periode creatief zijn zoals jezelf laten trakteren en carpoolen. Mensen die effectief in die situatie verkeren, hebben hun week niet zomaar voor het uitkiezen. Voor hen is het ook geen kwestie van amper één week, maar maanden, jaren en voor sommigen zelfs een volledig leven. Hierdoor vervagen ook de creatieve trucs waarop wij beroep kunnen doen.

Nu we effectief van start zijn gegaan, begint het te dagen welke ‘luxe’ ik de volgende dagen zal moeten missen:

  • Geen impulsieve aankopen in het warenhuis;
  • Geen warme auto om ’s morgens omstreeks 6:15 uur naar het station te gaan;
  • Geen dessert na de maaltijd;
  • Geen eindeloze telefoongesprekken of sms-berichten;
  • Geen krant in de brievenbus;

Allemaal zaken die vanzelfsprekend en voor de hand liggend lijken, maar het in feite niet zijn.

Waarom deelnemen? Wat brengt het op?… Eerlijk? Een vraag die ik me in het begin van de week ook stelde. Tot iemand me duidelijk maakte dat de inleefweek (hoe raar het ook mag klinken) voor lotgenoten een leuk initiatief is. Gewoon het gevoel dat ze deze week niet alleen zijn en anderen de moeite willen doen zich in hun leefwereld in te leven is al een opsteker. Maar ook voor mezelf zal het een boeiende periode worden. Ik verwacht een confronterende week die mijn bewustwording voor de problematiek zal versterken. Inderdaad! Het gaat maar om een druppel op een hete plaat. Maar het is een druppel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s