Boodschappen doen. Dagboek van Annelies Rutten.

Annelies leeft een week
met het minimum
Laat me maar meteen voor dé uitdaging gaan. Dat dacht ik zaterdagochtend. De grote boodschappen doen. Weten we meteen waar we aan toe zijn met dat weekbudget. Twee mechanismen nemen het in de supermarkt onmiddellijk van me over. Het eerste:: waar ik me anders wel eens (lees: nogal gemakkelijk) durf over te geven aan verleidingen allerhande, is mijn boodschappenlijst nu strikt limitatief. Uit angst om mijn voorgenomen doel – ik wil maximaal 50 euro spenderen – niet te halen, wijk ik geen centimeter van het lijstje af. Het tweede: ik winkel altijd prijsbewust, maar nu wordt prijs echt voornaamste criterium. En dus laad ik mijn wagentje in de Colruyt vol Boni en Everyday producten. Bij mijn opvallendste aankopen: 12 wafeltjes voor 70 cent (de schoolkoekjes zijn bij deze gekozen), twee halveliter-flesjes citroenlimonade voor samen 50 cent en een liter witte yoghurt voor 64 cent. De appels (een kilogram Jonagold, 79 cent) zijn ook een meevaller.
De opgelegde aankopen (een schoonmaakproduct en verzorgingsproduct) breng ik ook maar meteen mee. Voor Camille dagcrème betaal ik 2,09 euro. Bij de apotheker betaal ik voor mijn vaste dagcrème 21 euro. Van de goedkope alternatieven, ben ik niet overtuigd. Maar Camille krijgt een eerlijke kans. Het schoonmaakproduct wordt Cif schuurmiddel (1,63 euro). Waarbij ik me erover verbaas dat het merk voor een keer niet duurder is dan de huismerken. Aan de kassa slaak ik een klein kreetje van triomf wanneer ik op 48,53 euro afklok.
Wat heb ik verder gespendeerd? 5 euro zakgeld voor een tienerdochter, 50 cent voor een autootje op de rommelmarkt. En dat ik met 20 sms’jes de week niet doorkom, heb ik ook al begrepen, dus besluit ik om de geboden kans te grijpen en 5 euro op te offeren aan ongelimiteerd gsm-gebruik.
En dan nog een bekentenis. Ik ben met de auto naar de supermarkt geweest en heb dus een regel overtreden. Ik moet me mijn nieuwe levenswijze nog eigen maken, dus ik dacht er pas aan toen ik al op de parking stond. Omdat de regen met bakken uit de hemel viel, kon ik mezelf er niet toe brengen om terug te keren. Als je geen auto hebt, kun je dat natuurlijk niet. Dat natte pak had ik dus eigenlijk verdiend.

Toegekend weekbudget: 95 euro – volwassene met kind ( tweede kind deze week niet thuis)

Gespendeerd: 58,83 euro

Over: 36,17 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s