Etentje. Dagboek van Annelies Rutten.

Hoe geef ik drie vriendinnen te eten met mijn beperkte budget? Een gepland etentje is een van die dingen waar ik bij het toezeggen van de Inleefweek Armoede niet aan had gedacht. Maar een gekregen pompoen (voor soep) en dito fles cava (ik neem aan dat dat mag, ik heb er niet zelf voor betaald) vormen een goede aanzet.
Voor het hoofdgerecht kom ik automatisch uit bij pasta. De meeste ingrediënten voor linguine met courgette en kerstomaatjes heb ik tijdens mijn supermarktbezoek van zaterdag al gekocht. Voor twee pakjes pasta, een doos kerstomaten, een courgette, een potje basilicum, een schaaltje rucola en parmezaanschilfers en een zak paprikachips heb ik 10,53 euro neergeteld.
De pijnboompitten uit het recept laat ik eerst vallen – 7 euro voor een doosje in de supermarkt is echt te veel – maar koop ik uiteindelijk in een Turkse winkel voor 2 euro. Het zakje bevat wel maar 40 gram, in plaats van de 100 die ik nodig heb. Ik denk dat de prijs per kilo hoger ligt dan in de supermarkt, maar het is voor mij de enige manier om die smaakmakers er toch in te krijgen.
De wijn stelt me voor het grootste dilemma. Ik soigneer mijn volk graag goed. Zal ik me laten kennen door een goedkope wijn te schenken? Euh, ja dus. Het wordt een Italiaanse witte wijn van 3,69 euro. Eén fles. Het is een weekavond, dus ik gok erop dat ze wel maat houden. En niemand, denk ik, heeft gemerkt dat de wijn zo goedkoop was.
Dat laatste valt eigenlijk voor het hele etentje te zeggen. Voor 16,22 euro kun je een aanvaardbare maaltijd voor vier op tafel brengen. Áls je het dessert laat vallen. En water van de kraan serveert – ik heb een oude karaf in eer hersteld. Maar laat ons eerlijk zijn: aangenaam is het niet. Alles afwegen. Nemen en terugzetten. En toch weer terugnemen.
Het ergste is natuurlijk dat wat voor mij deze week een gimmick is, voor veel mensen de dagelijkse realiteit is. Dat armoede leidt tot sociaal isolement: ik kan me er iets bij voorstellen.
Na nog enkele noodzakelijke uitgaven (brood 2,20 euro, nieuwe fietslichtjes 3 euro; de oude zijn stuk en een boete kan ik zeker niet betalen) is mijn resterende budget tot vrijdag tot onder de dertig euro gezakt. Ik denk dat het nog haalbaar is. Maar veel moet er toch niet gebeuren.
b
Toegekend weekbudget: 95 euro
b
Was nog beschikbaar: 36,17 euro
b
Gespendeerd: 7,20 euro
b
Blijft over tot vrijdag: 28,97 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s