Naar de markt – dagboek van S.

Donderdag 9 oktober 2014
Vanochtend was de treinrit naar het werk anders dan anders. De informatiesessie over de armoedecijfers en de komende week die we met andere ‘figuranten’ zullen ingaan, zinderde nog na. Ik vroeg me af of op de trein ook arme mensen zitten, zo ’s ochtends vroeg. Pendelaars die dagelijks hard werken, maar niets of minder dan niets overhouden op het einde van de maand. 1 op 7 ?
Als steeds op donderdag liep ik voor ik naar het werk ging, nog even langs de donderdagse markt langs om verse producten voor het weekend in te slaan. Ik ben het gewoon naar de prijzen van groenten en fruit te kijken, koop meestal ook zoveel mogelijk de oogsten van het seizoen, maar vandaag voelde de markt anders aan. Ik voelde me al binnen een keurslijf gestoken, beperkt door de psychologie van het besef dat ik vanaf zaterdag ‘arm’ zal zijn. Niet meer vrij zal kunnen kiezen. De paradox van de keuzes : ga ik nog gauw voor een laatste keer voluit vòòr de magere week OF begin ik als aanloop al zachtjes te regimen ?
Ik besloot me al in te stellen op de beperking van mijn keuzevrijheid en kocht enkel wat ik strikt nodig heb tot zaterdag. De grens in mijn hoofd deed me daarna gezwind naar het werk vertrekken, ook al was het nog veel te vroeg om de werkdag aan te vatten. Ik vond het namelijk helemaal niet meer leuk om zo op de markt rond te kuieren en al helemaal niet om bekoord te worden door een overaanbod van zoveel lekkers, terwijl ik nu niet eens kàn overwegen of ik het wel zou willen kopen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s