Gezond? Dagboek van Annelies Rutten

Donderdag: 2,35 euro uitgegeven. Aan (alweer) een brood. Een duur brood. Te duur, als je ziet wat er nog meer in het rek ligt in de supermarkt. Een in plastic verpakt sneetjesbrood van 72 cent, bijvoorbeeld. Maar ik kreeg het niet over mijn hart. Omdat ik geen andere uitgaven had vandaag, de inleefweek op zijn einde loopt en het ernaar uitziet dat ik het zal ‘halen’, heb ik het me gegund: een stevig en gezond meergranenbrood waarvan ik zelf dikke plakken kan afsnijden. Maar waar ik dus ook een stevige prijs voor betaal.
Ik heb het de voorbije week wel vaker gemerkt: nog meer dan goedkoop eten vinden, is de uitdaging goedkoop eten vinden dat min of meer gezond is. Niet dat het niet af en toe smaakt – zo’n gezondheidsfreak ben ik nu ook weer niet – maar als prijs het eerste crite­rium is, beland je snel in de afdeling ‘minder gezonde voedingswaren’. Na een week vol pizza, pasta, fishsticks en gehakt verlang ik naar een bord vol verse groenten met een goed stuk vlees of vis. Die groenten zijn nog te vinden – ik herinner me de tip van de markt deze week: vijf groenten voor 3 euro – maar goedkoop vlees, is vet vlees. En verse vis kost een fortuin. Veel speciaalzaken zijn sowieso een no-go zone als je met de knip op de portemonnee leeft.
En dan is er nog de kwestie van de smaak. Ik heb in een week veel huismerken geproefd. Er zijn dingen die best lekker smaken: speculoospasta (verrassend!), appelsiensap, paprikachips. Maar er zijn er ook die ik (volgens de strenge jury rond de tafel) nooit meer in huis moet halen. Vanillewafeltjes, cornflakes en margarine, om er enkele te noemen. Gezond en lekker zou een basisrecht moeten zijn. Nu is het een voorrecht.
b
Toegekend weekbudget: 95 euro
b
Was nog beschikbaar: 8,56 euro
b
Gespendeerd: 2,35 euro
b
Blijft over tot morgen: 6,21 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s